Jonge Ouders

Het krijgen van een kind is een bijzondere gebeurtenis in je leven. En gelukkig in veel gevallen ook fantastisch. Niet iedereen ervaart het echter even rooskleurig. Zo kun je overweldigd worden door alles wat er op je af komt, zeker wanneer de dingen anders lopen dan je je had voorgesteld. Ook kun je worstelen met verschillende gevoelens die de zwangerschap, de bevalling of de eerste periode als jong gezin bij jou oproepen. Je vraagt je af of het wel normaal is dat je weinig kunt genieten, terwijl dat is wat je zo graag wilt. Of je hebt het idee jezelf kwijt te zijn geraakt door alles wat er veranderd is.

De komst van een baby en je nieuwe rol als ouder kunnen soms een grote impact hebben, op de relatie met jouw partner, werk en sociale leven. Dit kan tot verschillende klachten en problemen leiden waarbij er behoefte ontstaat aan hulp.

Bij Praktijk de Pastorie ben je als ‘jonge ouder’ op de juiste plek voor psychologische behandeling of begeleidende gesprekken. Door de tijd heen heb ik in mijn loopbaan als psycholoog een ruime ervaring opgedaan met jonge moeders en vaders. Bovendien begrijp ik, als moeder van drie kinderen, wat er allemaal komt kijken bij het ouderschap. Hoewel ik mijn persoonlijke ervaringen als een verrijking ervaar, ook in mijn werk als psycholoog, kijk ik met voldoende afstand naar jouw situatie. In onze gesprekken sta jij centraal en vormt jouw beleving ons uitgangspunt.

Wanneer er sprake is van psychische klachten, bijvoorbeeld in de vorm van depressieve klachten na de bevalling (ook wel een post-partum depressie genoemd), angst en onzekerheid, of traumagerelateerde klachten, wordt deze psychologische hulp vaak ook nog eens vergoed door de basiszorgverzekering.

Wanneer en voor wie?

Herken jij je in onderstaande onderwerpen? Dan kan hulp bij Praktijk de Pastorie behulpzaam zijn. Twijfel je daar nog over of heb je vragen? Neem dan vrijblijvend contact op.
Kinderwens en zwangerschap

  • Kiezen voor een kindje lijkt een logische volgende stap in jullie leven. Maar je twijfelt of je hier wel voor wil gaan. Omdat je onzeker bent of je wel een goede moeder of vader zult zijn. Of omdat bijvoorbeeld je carrière ook belangrijk voor je is, en je je afvraagt hoe je die twee werelden met elkaar kunt combineren.
  • De wens om een kindje te mogen verwelkomen is groot, maar het lukt maar niet om zwanger te worden.
  • Je hebt een miskraam gehad en bent verdrietig. Mogelijk voel je je ook onbegrepen door mensen in je omgeving. Je bent zoekende naar een manier om hier mee om te gaan.
  • De zwangerschap valt je zwaar, vanwege lichamelijke of psychische klachten. Je kunt niet meer functioneren als voorheen en hebt het daar moeilijk mee.

Bevalling en kraamtijd

  • Je hebt de bevalling als heftig of zelfs traumatisch ervaren en worstelt om herinneringen aan de bevalling een plek te geven.
  • Je voelt je somber en vraagt jezelf af of dit er bij hoort (de ‘kraamtranen’) of dat er toch meer aan de hand is.
  • Jij en jullie kindje hebben een moeizame start. Dit kan uiteenlopende oorzaken hebben: de borstvoeding is niet gelukt terwijl je dit graag gewild had, je kindje is ziek, er zijn bijzonderheden omtrent het fysieke herstel, of je ervaart stress vanwege andere zaken die een behoorlijk negatieve invloed hebben op de eerste periode na de geboorte.
  • Je had verwacht overweldigd te worden door warme gevoelens vanaf de geboorte maar merkt dat de band tussen jou en je kindje nog niet zo sterk voelt als je je had voorgesteld. Of je hebt last van schuldgevoelens of boosheid richting je baby.

Ouderschap

  • Je voelt je geleefd. In een poging om alle ballen in de lucht te houden en het voor iedereen goed te doen raak je uitgeput en je bent op zoek naar meer balans. Maar hoe?
  • Je voelt je onzeker: ben ik wel een goede vader of moeder? En hoe ga ik om met allerlei goedbedoelde adviezen van anderen?
  • Door het ouderschap zijn andere rollen (als partner, werknemer, vriend(in), zoon/dochter) ook veranderd of ondergesneeuwd geraakt en het lukt niet om daar verandering in te krijgen.

 

Bovengenoemde thema’s zijn voorbeelden van waar je als ‘jonge ouder’ in vast kunt lopen. Herken jij je daarin? Dan kan hulp bij Praktijk de Pastorie behulpzaam zijn. Twijfel je nog of je hulp nodig hebt en wat er bij je past, of heb je andere vragen? Neem dan vrijblijvend contact op.